Game from Wide Screen
Image default
PlayStation

Tiszta víz került a pohárba a PlayStation 5 visszafelé kompatibilitása ügyében

Kiderült melyik korábbi PlayStation játékokkal játszhatunk majd az új gépen is.

Régi adósságát törlesztette a héten a Sony és végre megtudtuk hogy mennyibe fog kerülni, továbbá, hogy mikor kerül a boltok polcaira a PlayStation 5. Most viszont hogy a nagy nextgen árháború legfőbb kérdése tisztázódott, rátérhetünk a további fontos kérdésekre, például hogy az új konzol lejátssza-e majd a régebbi játékokat.

A válasz felemás, de tükrözi azt az álláspontot, amit a Sony korábban is kommunikált, vagy legalábbis sejtetett már. Tavasszal ugyanis volt már egy technikai prezentáció Mark Cerny vezetésével, ahol elmondták, hogy a PS4 játékok jelentős része működni fog és dolgoznak rajta hogy így is legyen. Jim Ryan, Sony Interactive Entertainment elnök most a Washington Postnak erősítette meg, hogy a terveknek megfelelően alakul minden, a PS4 játékok 99%-a PlayStation 5-ön is futni fog gond nélkül. A kivételt képező kisebbségről egyelőre nem derült ki, hogy melyik címeket jelenti és miért nem fognak működni.

Van itt azonban egy másik fontos kérdés is, hogy mi a helyzet a PS1, PS2 és PS3 konzolok játékaival? Korábban lehetett olvasni olyan Sony szabadalmakról, amelyek ezzel a témával kísérleteztek és esetlegesen még hardware-esen fel is javították volna az előző konzolok játékait. A dologból azonban nem lett semmi, a napokban az is egyértelművé lett téve, hogy csakis a PS4 játékokat fogjuk tudni PS5-ön játszani, a korábbiakat pedig nem.

Az okokról nem nyilatkozott a cég, de alighanem anyagi vonatkozása is van ennek. A PlayStation 5 árazása már így is sokaknál kiverte a biztosítékot és habár nem tudunk hivatalos infót, valószínűleg az új gépben sem lesz például CD olvasó mechanika, ahogy már a PS4-ben sem volt, épp a költségkímélés miatt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a PS3 architektúrája egészen más volt, így annak emulációja is igen költséges és nehézkes feladat volna. De talán annyira nem is nagy fájdalom a dolog, aki régi játékokra vágyik, fillérekért beszerezhet már egy ilyen konzolt, PS5-ön meg koncentrálhatunk az újdonságokra.

Még több a témában...

A Sony bejegyezte a PlayStation Experience végjegyét!

Héja Szabolcs

[E3 2021] Ez történt az idei Ubisoft Forward keretei között

Héja Szabolcs

Mit tudhattunk meg a titokzatos Elden Ring kapcsán?

Héja Szabolcs