Game from Wide Screen
Image default
PC PlayStation Tesztek Xbox

TESZT: eFootball PES 2021 Season Update

Megnéztük, hogy muzsikál az új modell.

A Pro Evolution Soccer sorsa kissé mindig mostoha volt. A Konami futballjátéka évről évre komoly fejlődést mutat, emellett rendkívül fontos eleme a piacnak, ugyanis már 25. alkalommal jelenik meg az aktuális szezon elején. Ennek ellenére mindig a FIFA árnyékában élt, és a számos felhalmozott díj és kritikai elismerés ellenére örök másodikként hivatkoznak rá a futballrajongók. Az idei év hányattatott eseményei a labdarúgást is utolérték. Elhúzódtak a bajnokságok, később kezdődött meg az átigazolási időszak, egy olyan helyzet alakult tehát ki, ami mindenki számára új és szokatlan volt, ez pedig egy szintén új és szokatlan megoldáshoz vezetett. A PES 2021 ugyanis formabontó módon nem önálló epizódként, hanem Season Update alcímmel, egyfajta kiegészítő formájában érkezett meg, ami azonban a vártnál sokkal komolyabb előrelépést hozott.

Az első indításkor a világ legjobb játékosának képe fogad majd minket, ugyanis maga Lionel Messi lett az idei epizód kiemelt játékosa. A menübe érve a szokásos, letisztult felület tárul elénk, ahol a klasszikus játékmódok logói sorakoznak fel. Természetesen idén is van Kick-Off, azaz azonnali meccsek, akár a gép, akár barátaink ellen szeretnénk kiállni. A tavaly óta eFootball néven futó játékmód foglalja magába az online szegmenst, aminek üdítő újítása a kooperációs lehetőség. Itt egy idegennel vagy baráttal karöltve, kettő a kettő ellen kell versengenünk, és egészen szórakoztató tud lenni, ha nagyjából egy szinten van a társak játéktudása. A Training gyakorlatokat idén szokatlanul informatívra szabták, úgy is tudott új infóval szolgálni, hogy évek óta játszom aktívan a sorozattal. Ez azért örömteli, mert ezeket a mini gyakorlatokat főleg kötelességből teszik bele a sportjátékokba, itt viszont valóban hasznos a funkció.

A Master League módban menedzseri pályafutásunkat egyengethetjük, és ez a szegmens rendkívüli ráncfelvarráson esett át. Kissé fájó, hogy saját kinézetünket nem alkothatjuk meg, de cserébe olyan legendás edzők alakját is felvehetjük, mint Johan Cruyff vagy Pep Guardiola. Az átdolgozott kezelőfelület mellett a fejezetekre osztott történetszál is újdonságnak számít. Ennek keretein belül olyan jeles események előtt, mint egy derbi, a kupadöntő vagy az átigazolási szezon utolsó napja, pár perces videókon láthatjuk, hogyan hangolódik vezérünk a neves alkalomra. Sajtótájékoztatókon is részt kell vennünk és választanunk a megadott válaszlehetőségek közül, reakciónk pedig befolyásolja a klub népszerűségét. A klasszikus karriermód, azaz a Become a Legend sem változott meg alapjaiban. Itt továbbra is saját magunk mását, vagy egy létező játékost irányítva törhetünk a csúcsra. A játékélmény a legapróbb részletekig személyre szabható, még az átigazolási tárgyalások nehézségi szintje is opcionális.

A saját csapatunk igazgatását lehetővé tevő myClub sajnos megörökölte az előző installáció hiányosságait. A kevés csapat magával vonja azt is, hogy kevés játékos érhető el, így hamar rá lehet unni a módra, főleg annak tükrében, hogy mennyire nehéz hozzájutni az igazán nagy nevekhez. Zavaró még továbbá, hogy ragaszkodik a játék ahhoz a megoldáshoz, hogy az edzők magukkal vonnak egyetlen, fix felállást, így eléggé meg van kötve a kezünk a taktikázást illetően.

A játékmenet nem esett át gyökeres változásokon, azonban pont annyira sikerült hangolni az apróságokon, hogy a gameplay egésze sokkal gördülékenyebbnek hasson. A labdafizika elképesztően valósághű, de ez az ütközésekről és a mozgásról is elmondható. Nem az az ember érzése, hogy a labda tapadna valamelyik játékoshoz, épp ellenkezőleg. Minden passzért küzdenünk kell, akár pontos helyezkedésről, akár sprintelésről legyen szó, és korántsem mindegy, milyen fizikumú csapattaggal próbálkozunk.

Idén végre valahára sikerült kiküszöbölni a PES egyik legőrjítőbb hibáját, a nehézségi szintek belövését. Akármelyik résszel játszottam az évek során, sosem volt balanszban a kihívás mértéke. Az egyik alsóbb fokozaton hét-nyolc gólokat lőttem, majd emeltem egyetlen szintet, és el se jutottam a kapuig. Az idei rész ezeket az emlékeket átadja a múltnak, és végre pontosan annyit nyújt az AI, amennyit tőlünk is elvár, így a képességünkhöz leginkább passzoló szinten minden meccs egy izgalmas rangadóval ér fel.

Látvány tekintetében sosem érte semmilyen panasz a sorozatot, és nem én leszek az első, aki beleköt, mert tényleg nincs mibe. A pontosan ábrázolt fizikumok és a mimika terén egészen elképesztő, amit alkottak a fejlesztők, de a stadionok lemodellezése is példaértékű. A játék igazi szépsége különleges időjárással játszva ütközik ki. Indítsatok el egy meccset éjjel, hóeséssel, és látni fogjátok, milyen dinamikusan változik a gyep, hogyan lepi el a lelátókat a hó, és nem mellesleg, mennyivel máshogy mozog a labda. A jelenlegi konzolokban nincs ettől több, minden téren a maximumot nyújtja a látványvilág.

Hangok terén szintén nehéz kivetnivalót találni a friss címben, bár ezen a téren sem kellett soha félteni a szériát. A háttérben felhangzó soundtrack nem áll ugyan sok számból, de a meglévő néhány remekül passzol a hangulathoz, könnyed légkört teremtve a menüben barangoláshoz. A kommentátorok remekül végzik a munkájukat, a meccsek közvetítése szakszerű és élethű hatást kelt, akárcsak a játékot kísérő effektek, mint a gólöröm közben felharsanó kiáltások vagy a sípszó. Egyedül a közönség reakciói furcsák néhány esetben, talán segítene a problémán, ha valódi stadionokban rögzített felvételeket használnának fel.

A licencek hiánya sajnos továbbra is a játék legnagyobb negatívuma, és ezen a téren talán soha nem fog felnőni a szinte végtelen költségvetésből dolgozó riválishoz. Idén sikerült leszerződnie a fejlesztőknek az új szponzor Bayern München mellett a Barcelona, a Juventus és a Manchester United csapatával is. Így a világ legnépszerűbb klubjai közül négy is képviselteti magát a felhozatalban, azonban a hiányosságok listája sokkal hosszabb, mint a már megszerzett neveké. A két legnézettebb liga, az angol és a spanyol bajnokság egésze fantázianevekkel szerepel, a Bajnokok Ligája teljesen kimarad a FIFA exkluzív szerződése miatt, a Bundesliga pedig még csak részlegesen sem szerepel a kínálatban. A PC-s játékosok dolga ilyen szempontból kedvező, mert néhány közösség által gyártott tartalomcsomaggal könnyen tudják pótolni a hiányzó kedvenceket, konzolon azonban erre nincs lehetőség. Talán nem tűnik nagy dolognak egy-egy névváltoztatás, de azáltal, hogy a logók, szponzorok, mezek és stadionok sem tükrözik a való életben látottakat, az élményfaktor hatalmasat zuhan.

Egy exkluzív addícióval azonban idén a PES is büszkélkedhet, ugyanis az EURO 2020 szekció csak a japán címben elérhető. Ez az idei, rendhagyó módon elhalasztott Európa-bajnokság hivatalos játékmódja, így az összes versenyben lévő csapattal játszhatunk, a torna valódi helyszínein. A válogatottak legfrissebb keretei, legújabb mezei és az esemény dizájnelemei mind-mind a helyükön vannak. Ez a mód mutatja meg igazán, milyen erős varázsa lehetne a Pro Evo sorozatnak, ha nem lenne akadály a költségvetés.

VÉGSZÓ

Az eFootball PES 2021 Season Update nem csak a leghosszabb címmel rendelkező sportjáték, de az idei felhozatal eddigi legjobbja is. Sajnálatos látni, hogy a limitált büdzsé és a kissé szűk európai piac mennyire alá tudja ásni ezt az egyébként rendkívül ambiciózus munkát. Azonban ha a licencek hiánya fölött szemet tudunk hunyni, rendkívül nehéz más hibát találni a játékban. Az új, frissítésként érkező modell ugyan nem hozott nagymértékű változást az előző részhez képest, azonban pont annyiban tett hozzá az önmagában is kiváló 2020-as kiadáshoz, hogy bőven megérje az árát. Finomhangoláson esett át a játékmenet, frissítésre kerültek a keretek és érkezett pár új mód, ami igazán örömteli, főleg annak tükrében, hogy az eredeti árcédula feléért juthatunk hozzá idén. Annak ellenére, hogy milyen szokatlan körülmények között és milyen limitált költségvetésből készült el a játék, sokkal nagyobb mértékű fejlődést tud felmutatni, mint jóval népszerűbb riválisa. Minden futballrajongónak ajánlom, hogy legalább egy rövid próbát tegyen idén a Pro Evolution Soccer szériával, ugyanis a friss etapban a legjobb formáját hozza.

A PES 2021 már kapható PlayStation 4 és Xbox One konzolokra, illetve PC-re. A teszt az Xbox változat alapján készült.

Még több a témában...

A Sony bejegyezte a PlayStation Experience végjegyét!

Héja Szabolcs

[E3 2021] Egyszerűen fenomenális volt az Xbox műsora!

Héja Szabolcs

[E3 2021] Ez történt az idei Ubisoft Forward keretei között

Héja Szabolcs