Game from Wide Screen
Image default
PC

Mit kell tudni az internet új szenzációjáról, avagy mi is ez az Among Us?

Egy egészen különös projekt még különösebb története.

Több mint két évvel ezelőtt, 2018. június 15-én megjelent egy Among Us című játék a Steam felületén. Ha akkor valaki azt mondta volna, hogy 2020 legfelkapottabb címéről van szó, valószínűleg szimplán kinevetik, ugyanis a megjelenés évében 19 játékosnál több soha nem indította el egyszerre. Az InnerSloth fejlesztőinek csalódottan kellett konstatálniuk, hogy bukásra van ítélve a címük, amely soha nem is járt be nagy magaslatokat. Ugorjunk előre a mai dátumra, ahol immár tényként közölhető, hogy az Among Us a jelenlegi legfelkapottabb játék és legnézettebb videós tartalom.

Mi történt? Nehéz megmondani. Az idei évben különösen fogékony a gaming közönség az új trendekre, a Fall Guys ugyanis még le sem csengett, de máris itt az új szenzáció. Nem igazán lehet kiemelni egy adott pontot, ahonnan a játék rakétaszerű égbe törését datálhatnánk. Néhány kisebb streamer valamilyen ismeretlen okból előkapta a méltatlanul hanyagolt játékot, a folyamat pedig önmagát gerjesztette tovább. Most ott tartunk, hogy a digitális áruházak toplistájának tetején, és a legfelkapottabb videósok, mint Pokimane vagy PewDiePie csatornáin is ott figyelnek a jellegzetes űrhajósok.

De mi is ez a játék, és hogyan épül fel? Segítünk. A történet szerint egy, műszaki hibák miatt a semmi közepén ragadt űrhajó fedélzetén járunk, a világtól elszeparált helyen pedig pár gyanús esemény miatt gyorsan kiüt a káosz. Az Among Us hivatalos műfaji meghatározása “social deduction game”, azaz egy olyan cím, ahol a játékosok száma folyamatosan csökken. Egyszerre 4-10 ember indíthatja el, akik közül a játék kijelöl 1-3 imposztort, de a kezdéskor mindenki csak a saját szerepével van tisztában. A többség feladata az űrhajó üzemi hibáinak megjavítása lesz, illetve az, hogy vigyázzanak a saját testi épségükre. Az imposztorok ugyanis arra hajtanak, hogy rajtuk kívül mindenki meghaljon a fedélzeten. A játék akkor ér véget, ha kizárólag az imposztorok csapata marad életben, vagy ha a többi utas sikeresen megjavítja a hajót, illetve idő előtt rájön az áruló kilétére, és kiszavazza a hajóról.

Rengeteg olyan funkció van a játékban, ami fokozza az alapvetően is adott feszültséget. A limitált látótér, az időnként kialvó fények, a sejtelmes zene és a tény, hogy az egymásra leadott szavazatok nyilvánosak, apróságnak tűnnek, de nagyban hozzájárulnak az élményhez. A kiszavazás intézménye teszi igazán izgalmassá az összképet. Amennyiben a legénység egyik tagja felfedez a hajón egy holttestet, jelentheti ezt a teljes személyzetnek, akik ilyenkor összehívnak egy tanácsot. Itt limitált ideig beszélgethetünk arról, kit tartunk gyanúsnak, és választanunk kell egy játékost, akit könyörtelenül kidobunk a légzsilipen át.

Idegenekkel közös lobbiban is érdemes szemmel tartanunk a társainkat, barátokkal játszva azonban végképp mindenki gyanús. Amíg nem próbálja ki az ember, nem is sejti, milyen komoly intrikákra, váratlan szövetségekre és árulásokra kell számítania. Az imposztorok dolga rendkívül nehéz és számtalan taktikát igényel, de hétköznapi mérnökként sem egyszerű a dolgunk. Rengetegszer fordul elő, hogy egy ártatlan játékos kerül kiszavazásra, ő pedig onnantól csak szellemként figyelheti az események alakulását. A szerepek minden meccsen cserélődnek, teljesen véletlenszerű, hogy kire kerül sor imposztorként, ezáltal folyamatosan friss és kiszámíthatatlan marad az élmény.

Az Among Us PC, Android és iOS platformokon érhető el. A Steam áruházában 5 eurót kérnek érte, ami a lényegében végtelen játékidő függvényében nem túl borsos összeg. Mobilon ingyenesen elérhető, viszont cserébe el kell tűrnünk néhány, a töltőképernyők közben feldobált reklámot.

A fejlesztő ugyan már bejelentette a második részt, a tegnapi napon törlésre is került a projekt, hogy az eredeti címre fókuszálhassanak. Az Among Us hirtelen jött népszerűsége tehát a mögötte álló csapatnak is új lendületet adott, úgyhogy még jó ideig számolnunk kell azzal, hogy a népszerűségi listák tetején találkozunk vele. Mindenkit biztatunk a kipróbálására, ugyanis az élmény egészen egyedi, különösen egy erre fogékony baráti kör társaságában.

Még több a témában...

[E3 2021] Ez történt az idei Ubisoft Forward keretei között

Héja Szabolcs

Mit tudhattunk meg a titokzatos Elden Ring kapcsán?

Héja Szabolcs

Találkozz Dohalimmal és Kisarával a Tales of Aries új előzetesében

Héja Szabolcs