Game from Wide Screen
Image default
Játékok

Mi lesz veled E3?

Az E3 volt, van, de lesz-e? A Variety friss értekezése alapján a legfőbb videojáték rendezvény sorsa minimum kérdéses.

A cikket lehetetlen röviden összefoglalni, így aki komolyan érdeklődik a videojáték ipar hátterével kapcsolatban, annak érdekes olvasmány lesz. Mindenesetre keményen belemegy a részletekbe is, amennyire a források engedik: szó van megvesztegetésekről, munkahelyi terrorról, sőt politikai vonatkozásokról is. Nem csoda hogy hivatalosan senki nem szeretett volna nyilatkozni az ügyben, sőt az ESA állítólag a cikk elkészülte alatt is rúgott ki embereket akik nyilatkoztak, vagy épp megfélemlítette őket.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a szövetség tagjai elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, pláne annak fényében, hogy Gallaghernek a mai napig nincs helyettese. Az olyan nagy cégek távolmaradása, mint a Sonyé pedig komoly hatással lehet a kiállítása hosszútávú jövőjére nézve. A helyszínül szolgál Convention Centerrel ugyan 2023-ig tartó megállapodás van aláírva, azonban volt már arra alkalom, hogy ezt felrúgta az ESA (lásd 2007). Garancia tehát semmire nincs.

Lehetséges megoldás volna, ha máshoz kerülnének át a rendezés jogai. Erre volt is korábban kísérlet, pár éve az a ReedPop próbált terveket felvázolni erre vonatkozólag, akik a New York Comic-Cont, különböző PAX showkat és a Star Wars Celebrationt szervezik, azonban ez a vonal is eltűnt a süllyesztőben. Szintén az elmúlt években lehetett látni a Game Awards rendező Geoff Keighleyt az ESA-val karöltve népszerűsíteni a rendezvényt, de ez a dolog is elhalni látszik.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Hogy mit tartogat a jövő, az nem teljesen tiszta az elhangzottak alapján sem. Már az érdekelt felek véleménye is megoszlik arról, hogy mi lenne a helyes. Egyesek azt javasolják, hogy legyen alacsonyabb kerítés, hogy az indie fejlesztők is kellő figyelmet kaphassanak, mások szerint viszont az ESA túlságosan is sok energiát és időt szentel az E3-nak, s ezzel kisebb fókusz kerül a valódi feladataira, vagyis a szövetségben részt vevő cégek érdek-képviseletére.

Akárhogy is alakul, érdemes kicsit nyitva tartania mindenkinek a szemét és figyelni a háttér eseményeket is. Már csak azért is, mert ki tudja, hogy jövőre lesz-e még E3, vagy esetleg más néven, más formában, máshol kerül megrendezésre. Az idei show kevesebb mint egy hónap múlva, június 11 és 13 közt kerül megrendezésre, melynek legfontosabb híreiről természetesen mi is beszámolunk majd. Érdemes már pár nappal korábban is figyelni a Gamer rovatot, hiszen a kiállítás előtti konferenciák, sajtóesemények során, valamint az előzetes bejelentésekkel, esetleges pletykákkal is rengeteg érdekes információhoz lehet majd jutni a közeli jövőben debütáló videojátékokkal kapcsolatban. Mi itt leszünk!

Még több a témában...

Kiszivárgott az egyik nagy fejlesztő E3-as műsora és egy új videó is a Far Cry 6 kapcsán

Héja Szabolcs

Megint izgalmas nyár elé nézünk a játékok szempontjából

Héja Szabolcs

Júliusban támad a Ubisoft E3-at helyettesítő showja

Sinka Tamás