Game from Wide Screen
Image default
Játékok

Mi lesz veled E3?

Az E3 volt, van, de lesz-e? A Variety friss értekezése alapján a legfőbb videojáték rendezvény sorsa minimum kérdéses.

Az E3 volt, van, de lesz-e? A Variety friss értekezése alapján a legfőbb videojáték rendezvény sorsa minimum kérdéses.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Minden videojátékos egyik legnagyobb örömünnepe az E3 (azaz Electronic Entertainment Expo), melyet rendszerint Los Angelesben tartanak meg minden esztendőben (idén is június elején lesz). Az iparág különféle kiadói és fejlesztői ezen a seregszemlén mutatják be az elkövetkezendő hónapok (néha évek) újdonságait, így aki rendszeresen játszik, annak olyan ez mintha nyár elején is lenne egy karácsony. A kiállítás sok viszontagságot megért már az 1995-ös indulása óta, friss hírek szerint viszont minden eddiginél nagyobb viharfelhők gyülekeznek a show feje felett. A Variety egy rakás bennfentest szólaltatott meg az E3-at is szervező Entertainment Software Association (az Egyesült Államok videojáték iparágának kereskedelmi szövetsége) dolgozói közül, akik számos titokról lebbentették fel a fátylat.

De a jobb megértéshez először egy kicsit tekintsünk vissza. Mindjárt 1997 és 1998 során helyszín változás következett be, Atlanta végül azonban nem bizonyult elég jónak, így a kiállítás visszaköltözött Los Angelesbe, az első és eredeti helyszínre. 2007-ben pedig a szervezők nagyot váltottak, ugyanis több kiállító cég szerint is kezdtek elszállni a költségek, így erősen visszavettek a show elemekből. Az addigi házigazda Convention Center helyett ebben az évben Santa Monica-i repülőtér és környéki szállodák látták vendégül a létszámban is erősen leredukált showt. Itt fontos megjegyezni, hogy az noha az E3 szigorúan iparági esemény (vagyis csak a sajtó és a szakma képviselői – marketingesek, fejlesztők, kiadók emberei – látogathatják), rendre olyan képeket lehetett látni az évek során a fénykorból, ahol óriási tömegek zsúfolódnak a standokon (ennek ellenére csak az utóbbi években nyílt meg a lehetőség, hogy bárki jegyet válthasson és bemehessen – legalábbis legálisan).

2007-ben viszont nem volt tömeg, igen családias hangulat uralkodott, viszont mindenki egyetértett abban, hogy ez nem az a dolog, amit eddig megszokhattunk, az újságírók pedig a bonyolult közlekedésre és káoszra panaszkodtak. 2008-ra is megmaradt a költségcsökkentés, de a banzáj visszatért a jól bevált Convention Center arénáiba. A nagy csillogás azonban ebben az évben is elmaradt, cserébe viszont nagyon barátságos és emberi módon bejárható volt. Értsd: nem volt tumultus (magam részéről az egyik legkedvesebb emlék azokból az alkalmakból, amikor volt szerencsém személyesen ellátogatni az E3-ra).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Valami azonban már eddigre elromlott. A szervező ESA rengeteg kritikát kapott a két csorba év miatt és a folytatásban is minden évben rendszeressé vált, hogy valaki virtuálisan beintett és távol maradt az eseménytől. A legnagyobb renitens talán mindig is az Activision volt, akiknek gyakran derogált kifizetni a méregdrága részvételi/szervezési díjat, és azt inkább például arra költötték hogy kompletten kibérelték a szomszédos Staples Centert (többek közt a LA Lakers kosárlabda csapatának otthonaként ismert sportcsarnok és koncerthelyszín), ahol több ezer embert láttak vendégül a showra is regisztrált résztvevők közül. Olyan nagy sztárok fémjelezték ezeket az eventeket, mint Rihanna, Eminem, Deadmou5, Usher vagy a Soundgarden. Persze közben azért lement egy-egy Tony Hawk vagy Call of Duty trailer is (vagyis csináltak egy saját showt, külön mindenkitől, de legfőképp az ESA-tól).

Az utóbbi években az Electronic Arts tűnt el, hogy egy időben ugyan, de saját helyszínen mutassák be termékeiket, míg a Nintendo az ilyenkor szokásos, a showt megelőző konferenciáját cserélte le egy előre rögzített streamre (Nintendo Direct). De megemlíthetjük a Microsoftot is, akik tavaly óta technikailag szintén nem a Convention Centerben, a showflooron vannak, hanem a szomszédos Microsoft Theaterben (melyet 5 évvel ezelőtt tettek magukévá a Nokia mobil részlegének megvásárlásának részeként). A legnagyobb meglepetés viszont a tavalyi év végén robbant, amikor a Sony (az eddigi egyik legstabilabb pont) jelezte, hogy 2019-ben kihagyják az E3-at.

Aki a felszín alá is belesett tehát már eddig is láthatta, hogy valami nincs rendben és nem csak a világ átalakulása az oka, hogy csökken az érdeklődés a rendezvény iránt. A fentieken kívül arra is gondolok, hogy ma már szinte egyszerűbb otthonról, kényelemben követni az eseményeket, ha a “zárt ajtós” prezentációkat nem számoljuk, továbbá magukat a gamereket ilyen formában is egyszerűen el lehet már érni. A Variety viszont olyan dolgokról számol be, melyek többet engednek látni az ESA-n belüli belső viszályokból is (melyek minden bizonnyal sok céget befolyásolnak a részvételi szándékukat illetően).

Az első látható konkrét jel a 11 éve pozícióban lévő elnök és CEO, Mike Gallagher távozása volt, mely több egybehangzó vélemény alapján nem saját elhatározásból történt. Azóta a cikk szerint csak az utolsó fél évben a cég vezetésének fele kilépett vagy kirúgták, melyek már önmagukban nem jó előjelek. A megkérdezettek azonban ettől is továbbmenve botrányos munkakörülményekről, Gallagher zsarnokoskodó, manipulatív, sokszor piszkos vezetői kvalitásairól számolnak be, amelyet csak megerősít az állítólag élesben elhangzó “ha nem égett ki három év alatt egy ember sem alattad, akkor nem dolgoztattad őket elég keményen” idézet.

Még több a témában...

Kiszivárgott az egyik nagy fejlesztő E3-as műsora és egy új videó is a Far Cry 6 kapcsán

Héja Szabolcs

Megint izgalmas nyár elé nézünk a játékok szempontjából

Héja Szabolcs

Júliusban támad a Ubisoft E3-at helyettesítő showja

Sinka Tamás