Game from Wide Screen
Image default
Nintendo PlayStation

Marionak nincs maradása a Dreamsben

A Sony elkezdte kigyomlálni a Nintendo kérésére annak jogvédett tartalmait a játékból.

A Sony elkezdte kigyomlálni a Nintendo kérésére annak jogvédett tartalmait a játékból.

Egy olyan platformnak, amit a Dreams is nyújt, arról kéne szólnia hogy szabadon mindenki bármit alkothat belátása szerint. Persze az obszcén dolgok nyilván cenzúrát kapnak, de sajnos nem ez az egyetlen tartalom, amely így járhat. Igen, a jogvédett tartalmakról van szó. A játékban ugyan már megjelent mindenféle (Metal Gear Solid, Crash Bandicoot, Wipeout, stb.), azonban eddig nem volt ebből gond.

A csend azonban vihar előttinek bizonyult, ugyanis a Nintendo (ki más?) jelezte, hogy zavarja, hogy emblematiktus figurái megjelentek a Dreamsben, még ha ennek a fejlesztőhöz nincs is köze, hiszen a felhasználók kreálták. Ennek hatására a Sony nekiállt kiszedetni ezeket az anyagokat, amint azt az egyik készítő jelezte is Twitteren.

A dolog sajnos kétrétű. Egyrészt a Nintendo részéről valamilyen módon érthető, hogy védik a szellemi tulajdonukat, hiszen gyakorlatilag a platformjuk sikere múlhat ezen. Más kérdés, hogy talán egy kicsit túl szigorúan is teszik ezt. Ugyanakkor ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy ilyenkor hol a határ.

Ezek a felhasználók által teremtett kis projektek ugyanis non-profit jelleggel készülnek, vagyis nem keres vele senki. Ezzel szemben azonban mégis az az eredmény, hogy bárki játszhat Mario játékot egy PS4-en. Nehéz igazságot tenni. Mindenesetre aki Mariozni szeretne, annak továbbra is is a Nintendo platformjait kell keresnie. Aki pedig kreatív akar lenni, jól gondolja meg, hová nyúl. Szép, új világ….

Még több a témában...

A Sony bejegyezte a PlayStation Experience végjegyét!

Héja Szabolcs

Jövőre érkezik a Zelda Breath of The Wild folytatása!

Héja Szabolcs

[E3 2021] Ez történt az idei Ubisoft Forward keretei között

Héja Szabolcs