Game from Wide Screen
Image default
NintendoPlayStationTesztekXbox

JÁTÉKTESZT: Just Dance 2020

Itt van az ősz, itt van újra, és itt van a szokásos Just Dance is. Ropjuk be vele magunkat az újévbe.

Itt van az ősz, itt van újra, és itt van a szokásos Just Dance is. Ropjuk be vele magunkat az újévbe.


A Ubisoft minden évben táncba viszi a játékosokat, és most nem a manapság lapos, vagy rendkívül gyengén sikerült nyílt világú alkotásai kapcsán, hanem szó szerint értendő a dolog, ugyanis itt az idei Just Dance.

Nem csak az évente érkező Call of Dutyra lehet mérget venni az Activision kapcsán, de a franciák is kitolnak magukból egy kötelező Just Dancet az őszi szezonra és ez idén sincsen másként. Sőt annyira meg vannak győződve arról hogy mindenki az ő táncolós mókájukra vevő, hogy a Nintendo 2006-ban megjelent 7. generációs konzoljára, a Nintendo Wii-re is kiadják a Just Dance 2020-at. Évek óta nem fejleszt már senki Wii-re, de most mindenki csöröghet egyet, csak le kell porolni a régi mozgásérzékelős masinákat.

Pár résszel korábban egyébként meglépett egy remek húzást a Ubisoft, ugyanis elengedte a nagy-konzolok mozgásérzékelős perifériáit és egy mindenki számára elérhető koncepciót dolgozott ki. A mobil applikációs megoldás pedig tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem korlátozza a felhasználókat abban, hogy mozgásérzékelős perifériák hiányában vagy kevesebb kontroller ürügyén kimaradjanak a színes mókázásból. Egy Wi-Fi hálózatra csatlakozva, immár csoportosan is letáncolhatjuk a csillagokat az égről.

A főmenüben három menüpont jelöli ki a három csapásirányt, így a Kids lehetőséget választva azonnal a gyerekek juthatnak a számukra megfelelő zenék listájához, az All Stars egyfajta buta kis történetszerű móka, és természetesen a Just Dance rejti majd a fő eseményt, azaz a felnőttek számára alkalmas mókákat.

Pár szó erejéig álljunk meg a Story Mode szerű All Stars lehetőségnél, ami egy ügyes ötlet volt a fejlesztőktől a 10 éves jubileumra. Kivitelezését sem gondolták túl, ugyanis egy mackóval bejárunk az elmúlt idők összes Just Dance részéből egy-egy jelképes bolygót, ahol az adott játék egyik jellegzetes nótájára kell táncikálni. A néhány másodperces átvezetők a lehető legegyszerűbb, a Just Dance stílusához közel álló megvalósításban lettek kivitelezve és teljesen jellegtelenek, akkor sem veszítünk semmit, ha átlépjük őket. Az itt felvonultatott, tucatnyihoz közeli tracklist nem a legerősebb válogatás, ráadásul az egynegyede Katy Perry, szóval sokat nem érdemes várni tőle. Persze egyszer mindenképpen érdemes letudni, már csak az acsik és a begyűjthető Mojo miatt is.

A Just Dance menüpont pedig azt tárja a táncos lábúak elé, amit eddig is, azaz rengeteg nótát, playlisteket, különböző kiegészítő funkciókat és 40 teljesen új zenét. A testedzésre vágyók aktiválhatják a Sweet Mode-ot, ahol megkapjuk az elégetett kalória mértékét, így szórakozva mozoghatunk sportolásnak álcázva. Kapunk különböző teljesíthető kihívásokat is a World Dance Floorra kilátogatva és persze ott van a csapatos táncok lehetősége is. Az új zenei felhozataltól nem voltam elájulva, kevés számomra is befogadható és ismert csörgésre alkalmas muzsika került hozzá a felhozatalhoz. Mondjuk a Skrillex – Bangarangja veszedelmes, a Backstreet Boys – Everybody-ja atom retró, a Monty Python – Always Look on the Bright Side of Life-ja pedig zseniális. Sajnos a 40 muzsikát hamar kevésnek fogjuk érezni, így rá leszünk kényszerülve a Just Dance Unlimited funkcióra, ami egy kisebb havidíjért cserébe félezer további zenét kínál mókázásra (egy hónap ingyen jár minden vásárlónak).

A profilunk alatt pedig kapunk egy halom apró és jelentéktelen testreszabási lehetőséget, feltéve ha már rengeteg órát áttáncoltunk és az összegyűjtött sok ezer Mojot elköltöttük a Gift Machine-ben. Az ajándék gép 300-nál is több labdát rejt, melyekben matricák, avatárok, skinek várják, hogy begyűjtsük őket. Ez a lehetőség is könnyedén elkaphatja a játékosokat, a gyűjtögetésre könnyedén rá lehet függni.

Technikailag nem érdemes firtatni a miérteket, azaz, hogy egyszer miért villog a Perfect vagy a Megastar felirat, máskor pedig miért nem értékeli a rendszer a tökéletesen leutánzott mozdulatot. A mobilkészülékek használatával csak a könnyed hozzáférhetőséget és a minél több játékos csatlakozását sikerült megoldani, ami csak üzletileg jó megoldás a franciák részéről, mivel így a precízebb játékmenetre vágyók totálisan ki lettek zárva. Ebben a formában csak egy könnyed mókázás és semmi több. Alkalmi party játék, nem lehet komolyan venni. A kanapén ülve is sikerült komolyabb pontokat elérni a mobiltelefonom monoton, ritmustalan és a TV-ben látott dolgoktól teljesen függetlenül történő lóbálásával. A mozgásérzékelős eszközök használatával kicsit javíthatunk ezen az érzésen, PlayStation 4 esetében kamera vagy Move kontrollerek megléte esetén, arról már nem is beszélve, hogy nem fogunk függni a Wi-Fi hálózatunk gyengélkedésétől, mert többször voltunk lecsatlakozó készülékek áldozatai, de már annak is örültünk, ha az alkalmazás hajlandó volt kapcsolódni a rendszerhez.

Audiovizuálisan már megszoktuk a Just Dance világát, most is a sziluettes táncosokat kapjuk sok világító neoncsíkkal és a háttérben zajló érdekes eseményekkel vagy őrült animációkkal. A Chiwawa szám agyament körítése oltári, igaz maga a szám is kifejezetten elmebeteg. Bármennyire is úgy érezzük, hogy spórolós kivitelezést erőltetnek ránk a franciák ezzel a megoldással, minden egyes zene esetében érződik a törődés, vannak koncepciók, olykor kifejezetten ütős végeredmény született. A táncolás mellett a dalszövegek feltüntetésével még karaoke-zásra is van lehetőség, ha valaki inkább énekelni szeretne.

A jubileumi 2020-as Just Dance nem lőtt túl a célon, sőt szinte csak a kötelezőt hozta. Még több új nóta, néhány igazi friss sláger napjainkból és egy történetszerű All Stars lehetőség. Ez azért kimeríti a rókabőr fogalmát és sajnos azt sem tudom pozitívumként elkönyvelni, hogy még Nintendo Wii verziót is készítettek belőle. Remélhetőleg a jövőre érkező Just Dance nem lesz annyira idejétmúlt, mint a mostani 2020-as és egy már elfeledett mozgásérzékelős korszak matuzsálem gépére való fejlesztés. A Ubisoft pedig jó lesz ha összeszedi magát, mert szárazra facsart franchise-okból nem lehet a végtelenségig megélni. A Just Dance 2020 csak a használt szoftver vásárlások listáján érhet majd el jó eredményeket, idén ne ezt tegyük a fa alá.

5.8

Történet

4.0/10

Szereplők

5.0/10

Játékmenet

5.0/10

Hangulat

8.0/10

Grafika

7.0/10

PRO

  • 40 új szám
  • Történetszerű All Stars mód
  • A mobilokkal mindenki tolhatja
  • Unlimited lehetőség 500+ számot kínál

KONTRA

  • Következetlen értékelő rendszer
  • A hardcore táncosok elhanyagolása
  • A mobil applikációs vezérlés minden bosszantó tulajdonsága
  • Ha keveset is, de fizetnünk kell az Unlimited ért

Még több a témában...

Jövőre érkezik a Zelda Breath of The Wild folytatása!

Héja Szabolcs

[E3 2021] Ez történt az idei Ubisoft Forward keretei között

Héja Szabolcs

Mit tudhattunk meg a titokzatos Elden Ring kapcsán?

Héja Szabolcs