Game from Wide Screen
Image default
Játékok

Hogyan tovább a Huaweinek?

Úgy néz ki, valóban totálisan el szeretnék lehetetleníteni a kínai óriásvállalatot, azonban ez nem feltétlenül jelenti a végüket.

Úgy néz ki, valóban totálisan el szeretnék lehetetleníteni a kínai óriásvállalatot, azonban ez nem feltétlenül jelenti a végüket.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Hét elején jött az a hír, ami már egy ideje benne volt a levegőben azonban szinte mindenkit hatalmas meglepetésként érhetett. Az amerikai keresőóriás, a Google kilépett a kínai Huawei mellől, így nem használhatják többet az Android rendszert. Ez már hatalmas csapás volt a telefonokra nézve, viszont az amerikai cégek nem álltak meg itt. Ha ez még nem lett volna elég nekik, kis idő múlva az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is bejelentette, hogy nem folytatja a további munkát velük. A Qualcomm a mobiljaiknak még az Intel a számítógépeiknek fájt nagyon.

Igaz, hogy a kisebb telefonjaikba a Qualcomm technológiáját építik, azonban rendelkeznek saját fejlesztésű Kirin chipsettel is. A zászlóshajó készülékeikbe egy ideje már ezeket építik. Úgy néz ki ezt is nehezebbé tették, hiszen az ARM is felfüggesztette a munkát a kínaiakkal. Jelenleg minden mobilos processzor ARM alapokra épül (így a Kirin is), ha megvonják tőlük a licenceket, akkor saját maguk sem gyárthatnak ilyen egységeket. Az összes driver, szoftver és szinte minden komponens erre a környezetre van tervezve.

Lehet remény a számukra? Első körben még van 89 napja tárgyalni a kínai és az amerikai kormányzatnak az embargós lista tartalmáról. Tehát, amint sikerül megegyezni egymással, kikerülhet a Huawei és a Honor róla. Ha ezek kútba esnek, még akkor is van bőven esélyük. A kínai piac egy külön “kis” internetes burokban él. A Gmail, a Youtube, a Facebook vagy az Instagram amúgy sem érhető onnan el, csupán VPN-en keresztül. Elemzők szerint az ARM-mel való szakítás felgyorsítja a Huawei azon törekvéseit, hogy a Kirin teljes egészében saját chip legyen, egy olyan operációs rendszerrel (HongMeng), ami szintén csak az övék.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Két dolgot ne felejtsünk el a botrányokkal kapcsolatban. A kínai piac adja még az Apple bevételének is körülbelül a 20%-át és a kínai kormány teljes vállszélességgel kiáll a Huawei mellett…

Még több a témában...

Durvul a helyzet az Epic Games és az Apple között

Fonyódi Dávid

Konzolokra is érkezik a Sid Meier’s Civilization VI

Héja Szabolcs

Bemutatták az új iPhoneokat!

Héja Szabolcs